Abd Al-Aziz Ibn Baz r.a

BIOGRAFIJA
Ibn Baz je rodjen u gradu Rijadu tijekom mjeseca DHU al- Hijjah 1910 u  porodici s reputacijom po njihovom interesu za Islam. Njegov otac je  umro kad mu je bilo samo tri, sto je postavilo veliku odgovornost na  njegovu majku da ga odgoji.

Na pitanje o svom djetinjstvu, seik je rekao: “Moj je otac umro kad sam  imao tri godine, i imao sam samo majku, koja se brinula za moje  obrazovanje i ohrabrivala me da ucim vise o Sharijatu; ona je takodjer  umrla kad sam imao 26 godina.”

U vrijeme kad je imao trinaest godina poceo je raditi, prodavao je  odjecu sa svojim bratom na pijaci. Unatoc cinjenici da je mnogo radio i  pomagao porodicu, nasao je vremena za proucavanje Kur'ana, hadisa,  fikha i tefsira, pogotovo s covjekom koji ce mu biti vodilja do vrhunskog vjerskog duznosnika u zemlji, Muhammad ibn Ibrahim Al ash-Sheikh.

U 1927, kad mu je bilo sesnaest godina, poceo je gubiti vid nakon sto  je bolovao od ozbiljne infekcije ociju. Do vremena kad je imao  cetrdeset godina, potpuno je izgubio vid, te je postao slijep.

Bio je veliki muftija Saudijske Arabije je od 1993 do svoje smrti 1999.


 


DOWNLOAD


 

ZA PREUZIMANJE – KLIK NA LINK ISPOD A ZATIM NA STRELICU NA DESNOJ STRANI

(Koristite Google Chrome)