Hfz. Mr. Adnan Mrkonjić

 

BIOGRAFIJA

Hafiz mr. Adnan Mrkonjić rođen je 1979. godine u Kotorskom kod Doboja, gdje je stekao osnovno obrazovanje. Usljed ratnih dejstava i agresije na njegovo mjesto, sa roditeljima seli u Sloveniju, odakle šalje aplikaciju za upis u srednju školu u Kuvajtu. Allahovom voljom biva primljen u srednju islamsku školu, a zatim i odlazi u Kuvajt. U Kuvajtu je prve dvije godine proveo učeći arapski jezik u Centru za učenje arapskog jezika, a zatim nastavio svoje srednje obrazovanje u islamskoj srednjoj školi.

Po završetku srednje škole aplicira na Kuvajtski univerzitet – Fakultet šerijata. Čekajući rezultate prijema na fakultet, dolazi u Bosnu i Hercegovinu gdje se odmah aktivno da‘vetski angažira u gradu Zenici i šire. Iako jako mlad u to vrijeme, hafiz Mrkonjić počinje držati mnogobrojna predavanja i hutbe, te učestvuje u raznim radijskim programima i tako stječe ogromno iskustvo u svakojakim da‘vetskim aktivnostima.
Nakon dvije godine biva primljen na Šerijatski fakultet u Kuvajtu gdje se i vraća. Uspješno završava Šerijatski fakultet odličnim prosjekom (9,7 od 10), te upisuje postdiplomski studij kojeg je i okončao.

Hafizov magistarski rad bio je valorizacija dva poglavlja iz fikhskog djela – rukopisa pod nazivom “El-Faraidu fi halli mesaili vel kavaidi”, autora imama Mustafe ibn Jusufa Bali Zade. Naš magistar je valorizirao dva fikhska poglavlja ovog djela i to Poglavlje o čistoći i Poglavlje o namazu. Uvaženom hafizu mentor je bio dr. Rašid el-Amri, a ispitivači na njegovoj odbrani bili su dr. Velid el-Rebia i dr. Jusuf el-Šerrah. Magistarski rad je odbranjen najvećom ocjenom – odličan. Odbrana rada održana je danas, 22. 6. 1434. h.g. / 2. 5. 2013. god. Adnan Mrkonjić je trenutno prvi i jedini Bošnjak koji je nakon rata magistrirao na Šerijatskom odsjeku Univerziteta Kuvajt.

Bitno je napomenuti da je Adnan Mrkonjić tokom godina studiranja na fakultetu i magistarskom studiju bio veoma aktivan na “mejdanu” da‘ve u Bosni i Hercegovini kroz mnogobrojne ljetne aktivnosti tokom raspusta.

2012. godine u mjesecu junu vraća se i konačno u Bosnu i Hercegovinu u grad Zenicu te se, bez predaha, aktivno uključuje u pozivanje ka Allahu i Njegovoj vjeri. Odmah počinje sa održavanjem islamskih predavanja iz raznih oblasti, te pokreće kurs arapskog jezika koji i dan danas Allahovom voljom traje.
Međutim, pored svih navedenih aktivnosti, hafiz Adnan Mrkonjić pokreće jedan od najbitnijih i najozbiljnijih projekata u bliskoj povijesti Bosne i Hercegovine. Osnovao je prvu bosansku osnovnu školu islamskog karaktera u našoj državi pod imenom “Hasan Kafija Pruščak”, koja je već u prvoj godini svoga rada zaživjela i umnogome se izdvaja kvalitetom iznad drugih osnovnih škola u gradu Zenici i šire.

Mr. Adnan Mrkonjić je oženjen i ima troje djece: Muhameda, Zejneb i Merjem.

Molim Uzvišenog Gospodara da poživi našeg hafiza u dobrom zdravlju i da ga učini još plodonosnijim u ovom uzvišenom pozivu kojim je trasirao svoj životni put.

Zvanični YouTube kanal  Adnan Mrkonjic

FACEBOOK STRANICA I NOVOSTIOd ovog predavača:


DOWNLOAD


 

ZA PREUZIMANJE – KLIK NA LINK ISPOD A ZATIM NA STRELICU NA DESNOJ STRANI

(Koristite Google Chrome)