Prvi tesehud ettehijjatu i salavati

Namaz Poslanika s.a.v.sNAMAZ PO SUNNETU POSLANIKA MUHAMMEDA S.A.V.S
ONAKO KAKO JE TO POJASNIO DR. SAFET KUDUZOVIC U SVOJOJ KNJIZI:
“SVOJSTVA POSLANIKOVOG NAMAZA od abdesta do zikra” (prosireno izdanje)

Nakon sto bi ucinio dvije sedzde drugog rekata Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, sjeo bi na unutrasnju stranu polozenog lijevog stopala, a desno stopalo bi uspravio. Prste desne noge bi povio i usmjerio ih prema kibli. Stavio bi dlanove na koljena.

Udrugoj predaji stavio bi dlanove na natkoljenice (bedra), a svoj desni lakat bi spustio na natkoljenicu do kuka. Ettehijjatu

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je poucio ashabe razlicitim nacinima ucenja tesehuda.

Imam Ebu-Hanife, Sufjan es-Sevri, Ahmed, Ishak, Ibn-Mubarek, ucenjaci hanefijske pravne skole, vecina hadiskih i drugih ucenjaka, opcenito, odabrali su tesehud koji prenosi Ibn-Mesud:

“ET-TEHIJJATU LILLAHI VES-SALEVATU VET-TAJJIBATU ES-SELAMU ALEJKE EJJUHEN-NEBIJJU VE RAHMETULLAHI VE BEREKATUHU. ES-SELAMU ALEJNA VE ALA IBADILLAHIS-SALIHIN. EŠHEDU EN LA ILAHE ILLALLAHU, VE ESŠHEDU ENNE MUHAMMEDEN ABDUHU VE RESULUHU.”

(Velicanje samo Allahu pripada, kao i moji namazi, moje dove i dobra djela. Neka je Allahov mir na tebe, o Allahov Vjerovjesnice, i Njegova milost i Njegova blagoslov. Neka je mir na nas i na sve iskrene Allahove robove. Svjedocim da nema drugog istinskog bozanstva mimo Allaha i svjedocim da je Muhammed Njegov rob i Njegov poslanik)

Zbog ocuvanja sunneta Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, lijepo je uciti i ostale verzije tesehuda:

Ibn-Abbas
“ET-TEHIJJATU EL-MUBAREKATU ES-SALEVATU ET-TAJJIBATU LILLAHI. ES-SELAMU ALEJKE EJJUHEN-NEBIJJU VE RAHMETULLAHI VE BEREKATUHU. ES-SELAMU ALEJNA VE ALA IBADILLAHIS-SALIHIN. EŠHEDU EN LA ILAHE ILLALLAHU, VE ESŠHEDU ENNE MUHAMMEDEN ABDUHU VE RESULUHU.”

(Velicanje samo Allahu pripada, kao i moji namazi, moje dove i dobro i lijepo. Neka je Allahov mir na tebe, o Allahov Vjerovjesnice, i Njegova milost i Njegova blagoslov. Neka je mir na nas i na sve iskrene Allahove robove. Svjedocim da nema drugog istinskog bozanstva mimo Allaha i svjedocim da je Muhammed Njegov rob i Njegov poslanik)

Ibn-Omer
“ET-TEHIJJATU LILLAHI VES-SALEVATU VET-TAJJIBATU ES-SELAMU ALEJKE EJJUHEN-NEBIJJU VE RAHMETULLAHI. Ibn-Omer kaze: Ja sam dodavao: “VE BEREKATUHU”, ES-SELAMU ALEJNA VE ALA IBADILLAHIS-SALIHIN, EŠHEDU EN LA ILAHE ILLALLAHU, Ibn-Omer je rekao da je dodavao: “VAHDEHU LA ŠERIKE LEHU”, VE ESŠHEDU ENNE MUHAMMEDEN ABDUHU VE RESULUH.”

(Velicanje samo Allahu pripada, kao i moji namazi, moje dove i dobra djela. Neka je Allahov mir i rahmet na tebe, o Allahov Vjerovjesnice. (Ibn-Omer je dodavao i “blagoslov.”) Neka je mir na nas i na sve iskrene Allahove robove. Svjedocim da nema drugog istinskog bozanstva mimo Allaha. (Ibn-Omer je dodavao: “Samo je On Bog, Koji nema sudruga u vlasti”.) Svjedocim da je Muhammed Njegov rob i Njegov poslanik)

Omer b. el-Hattab
“ET-TEHIJJATU LILLAHI VEZ-ZAKIJATU LILLAHI VET-TAJJIBATU VES-SALEVATU LILLAHI. ES-SELAMU ALEJKE EJJUHEN-NEBIJJU VE RAHMETULLAHI VE BEREKATUHU. ES-SELAMU ALEJNA VE ALA IBADILLAHIS-SALIHIN. EŠHEDU EN LA ILAHE ILLALLAHU, VE ESŠHEDU ENNE MUHAMMEDEN ABDUHU VE RESULUHU.”

(Velicanje pripada samo Allahu, kao i sve lijepo, korisno i moji namazi i dove. Neka je Allahov mir na tebe, o Allahov Vjerovjesnice, i Njegova milost i Njegova bereket. Neka je mir na nas i na sve iskrene Allahove robove. Svjedocim da nema drugog istinskog bozanstva mimo Allaha i svjedocim da je Muhammed Njegov rob i Njegov poslanik)

Aiša, r.a.
“ET-TEHIJJATU VET-TAJJIBATU VES-SALEVATU EZ-ZAKIJATU LILLAHI. ES-SELAMU ALEN-NEBIJJ VE RAHMETULLAHI VE BEREKATUHU. ES-SELAMU ALEJNA VE ALA IBADILLAHIS-SALIHIN. EŠHEDU EN LA ILAHE ILLALLAHU, VE ESŠHEDU ENNE MUHAMMEDEN ABDUHU VE RESULUHU.”

(Velicanje pripada samo Allahu, kao i sve korisno, sve lijepo, moji namazi i dove. Neka je Allahov mir na Vjerovjesnika, i Njegova milost i Njegov blagoslov. Neka je mir na nas i na sve iskrene Allahove robove. Svjedocim da nema drugog istinskog bozanstva mimo Allaha i svjedocim da je Muhammed Njegov rob i Njegov poslanik)

Ebu-Musa el-Ešari
“ET-TEHIJJATU ET-TAJJIBATU ES-SALEVATU LILLAHI ES-SELAMU EJJUHEN-NEBIJJU VE RAHMETULLAHI VE BEREKATUHU. ES-SELAMU ALEJNA VE ALA IBADILLAHIS-SALIHIN. EŠHEDU EN LA ILAHE ILLALLAHU, VE ESŠHEDU ENNE MUHAMMEDEN ABDUHU VE RESULUHU.”

(Velicanje pripada samo Allahu, kao i sve lijepo, moji namazi i dove. Neka je Allahov mir na tebe, o Allahov Vjerovjesnice, i Njegova milost i Njegov bereket. Neka je mir na nas i na sve iskrene Allahove robove. Svjedocim da nema drugog istinskog bozanstva mimo Allaha i svjedocim da je Muhammed Njegov rob i Njegov poslanik)

Salavati

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je poucio ashabe da a razne nacine donose salavate na njega:

“ALLAHUMME, SALLI ALA MUHAMMEDIN VA ALA ALI MUHAMMED KEMA SALLEJTE ALA IBRAHIME VE ALA ALI IBRAHIME INNEKE HAMIDUN MEDŽID. ALLAHUME BARIK ALA MUHAMMEDIN VE ALA ALI MUHAMMED KEMA BAREKTE ALA IBRAHIME VE ALA ALI IBRAHIM. INNEKE HAMIDUN MEDŽID.”

(Allahu moj, smiluj se Muhammedu i njegovom potomstvu kao sto si se smilovao Ibrahimu i njegovom potomstvu. Zaista si Ti Uzvisen i Plemenit. Allahu moj, blagoslovi Muhammeda i potomstvo Muhammedovo kao sto si blagoslovio Ibrahima i potomstvo Ibrahimovo. Zaista si Ti Uzvisen i Plemenit.)

“ALLAHUMME, SALLI ALA MUHAMMEDIN ABDIKE VE RESULIKE, KEMA SALLEJTE ALA IBRAHIME VE BARIK ALA MUHAMMEDIN KEMA BAREKTE ALA ALI IBRAHIM. INNEKE HAMIDUN MEDŽID.”

(Allahu moj, smiluj se Muhammedu, robu Svome i poslaniku Svome, kao sto si se smilovao Ibrahimu. Blagoslovi Muhammeda kao sto si blagoslovio porodicu Ibrahimovu. Zaista si Ti Uzvisen i Plemenit.)

“ALLAHUME, SALLI ALA MUHAMMEDIN VE EZVADŽIHI VE ZURRIJETIHI KEMA SALLEJTE ALA ALI IBRAHIM. VE BARIK ALA MUHAMMEDIN VE EZVADŽIHI VE ZURRIJETIHI KEMA BAREKTE ALA ALI IBRAHIM. INNEKE HAMIDUN MEDŽID.”

(Allahu moj, smiluj se Muhammedu, njegovim suprugama i porodu kao sto si se smilovao Ibrahimovoj porodici. Blagoslovi Muhammeda i njegove supruge i porod kao sto si blagoslovio Ibrahimovu porodicu. Zaista si Ti Uzvisen i Plemenit.)

“ALLAHUMME, SALLI ALA MUHAMMEDIN VA ALA ALI MUHAMMED KEMA SALLEJTE ALA ALI IBRAHIM.VE BARIK ALA MUHAMMEDIN VE ALA ALI MUHAMMED KEMA BAREKTE ALA ALI IBRAHIME FIL-ALEMIN. INNEKE HAMIDUN MEDŽID.”

(Allahu moj, smiluj se Muhammedu i Muhammedovoj porodici kao sto si se smilovao Ibrahimovoj porodici. Blagoslovi Muhammeda i Muhammedovu porodicu kao sto si blagoslovio medju svim svjetovima Ibrahimovu porodicu. Zaista si Ti Uzvisen i Plemenit.) Ucenje salavata na prvom tesehudu

Islamski ucenjaci se razilaze oko ucenja salavata na prvom tesehudu. Jedni to smatraju legitimnim, drugi ne.

Razmatrajuci dokaze i jedne i druge skupine ucenjaka, uocavamo da su dokazi onih ucenjaka koji zagovaraju ucenje salavata na prvom tesehudu jednako jasni i jaki poput dokaza ucenjaka koji zagovaraju da se ne uce salavati na prvom sjedenju. Iz ovog proizilazi da izostavljanje salavata na prvom tesehudu ne utjece na ispravnost namaza, a onaj ko ih prouci ima nagradu djela mustehaba, a Allah najbolje zna.
 Pomjeranje kaziprsta

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, svoj desni dlan stavio bi na koljeno desne noge ili na natkoljenicu, skupio bi prste u saku osim kaziprsta kojim je pokazivao u pravcu kible. Ili bi spojio vrh palca sa vrhom srednjaka nacinivsi kariku, pokazivajuci kaziprstom u pravcu kible, a pogled bi bio usmjeren prema kaziprstu.

Ispravno je i pomjerati kaziprst ili ga drzati ispruzenog bez pomjeranja.

Neispravno je savijati kaziprst ili kruziti sa njim!