Ruku

Namaz Poslanika s.a.v.sNAMAZ PO SUNNETU POSLANIKA MUHAMMEDA S.A.V.S
ONAKO KAKO JE TO POJASNIO DR. SAFET KUDUZOVIC U SVOJOJ KNJIZI:
“SVOJSTVA POSLANIKOVOG NAMAZA od abdesta do zikra” (prosireno izdanje)

Ruku

Nakon sto bi Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, zavrsio sa ucenjem Kur'ana, tj.proucivsi El-Fatihu i odlomak iz Kur'ana, napravio bi malu pauzu, a potom bi, digao savoje ruke u visini ramena a ponekad u visini usiju, dlanovima okrenute u pravcu kible. Prste nije spajao niti puno sirio. Donio bi tekbir i ucinio ruku.

Predaje koje govore o dizanju ruku prije rukua i nakon rukua (i nakon dizanja na treci rekat) prenose brojni ashabi.
Najuceniji covjek u hadisu svih vremena (imam Buharija) tvrdi da nema ni jedne ispravne predaje koja govori da je neko od ashaba ostavljao dizanje ruku u namazu.

Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, naredio je potpuno smirenje na ruku'u. Kada bi stavio svoje ruke na koljena, rasirio bi prste i obuhvatio njima svoja koljena i potpuno poravnao ledja na ruku'u. Pogled klanjaca ce biti usmjeren ravno prema dole, ne prema prstima niti prema mjestu sedzde. Laktovi se razmaknu u stranu osim ako smo u dzematu pa ce to smetati drugim klanjacima.

U vjerodostojnoj predaji se prenosi da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Najgori kradljivci su oni koji kradu od svoga namaza.” “…ne upotpunjavajuci rukue i sedzde.” Zikrovi i dove na ruku'u

“SUBHANE RABBIJEL-AZIM”
(Slavljen neka je Uzviseni Gospodar)

“SUBBUHUN, KUDDUSUN, RABBUL-MELAIKETI VER-RUH.”
(Slavljeni i Casni Gospodar meleka i Dzibrila)

“SUBHANEKE ALLAHUMME, RABBENA VE BI HAMDIKE, ALLAHUMME, IGFIR LI.”
(Slavljen neka si Gospodaru nas, Tebi sva hvala pripada. Allahu moj, oprosti mi!)

“ALLAHUMME LEKE REKATU VE BIKE AMENTU VE LEKE ESLEMTU, HAŠEA LEKE SEMAI VE BESARI VE MUHHI VE AZMI VE ASABI”
(Alahu moj, samo Tebi ruku cinim, samo u Tebe vjerujem i samo se Tebi potpuno predajem. Tebi su pokorni moj vid, moj sluh, mozak moj, kosti moje i nervi moji.)

Na nocnim namazima

“SUBHANE ZIL-DŽEBERUTI VEL-MELEKUTI VEL-KIBRIJAI VEL-AZAMETI”
(Slavljen neka je Gordi posjednik Vlasti, Dostojanstva i Velicanstvenosti.)

“ALLAHUMME LEKE REKATU, VE BIKE AMENTU, VE LEKE ESLEMTU VE ALEJKE TEVEKKELTU, ENTE RABBI, HAŠEA SEMAI, VE BESARI, VE LAHMI, VE DEMI, VE MUHHI, VE ASABI, LILLAHI RABBIL-ALEMIN”
(Allahu moj, samo Tebi ruku cinim, samo u Tebe vjerujem i samo se Tebi potpuno predajem i samo se na Tebe oslanjam. Ti si moj Gospodar. Tebi su ponizni moj sluh, moj vid, moje meso, moja krv, moj mozak i nervi moji. Strahuju od Gospodara svih svjetova.)

“SUBHANEKE VE BIHAMDIKE LA ILAHE ILLA ENTE”
(Svaka Slava i hvala Tebi pripada (Gospodaru moj), nema istinskog bozanstva mimo Tebe) Zabrane

Na ruku'u i sedzdi je zabranje uciti nesto iz Kur'ana.

Ibn-Abbas prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Zabranjeno mi je da ucim nesto iz Kur'ana na ruku'u i sedzdi.”

Ucenjaci su slozni da je pokudjeno uciti nesto iz Kur'ana na ruku'u i sedzdama, dok Ibn-Abdul-Berr spominje konsenzus islamskih ucenjaka o zabrani toga postupka.