Vračanje sa sedžde i položaj nogu

Namaz Poslanika s.a.v.sNAMAZ PO SUNNETU POSLANIKA MUHAMMEDA S.A.V.S
ONAKO KAKO JE TO POJASNIO DR. SAFET KUDUZOVIC U SVOJOJ KNJIZI:
“SVOJSTVA POSLANIKOVOG NAMAZA od abdesta do zikra” (prosireno izdanje)

Vracanje sa sedzde

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, digao bi glavu sa sedzde, donoseci tekbir. Poucavajuci jednog ashaba namazu, Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kazao je: “…potom donesi tekbir i digni glavu sa sedzde, te se potpuno smiri u tom polozaju…Nije potpun namaz onoga ko tako ne cini.”

Nakon toga bi sjeo na svoju lijevu nogu, a povio bi prste desne noge usmjerivsi ih prema kibli.
Drugi nacin sjedenja izmedju dvije sedzde je da prsti obje noge budu povijeni prema kibli (dok stopala ostaju uspravljena i spojena kao za vijeme sedzde) a klanjac sjedne na poledzinu svojih peta. Dove izmedju dvije sedzde

“ALLAHUMME, IGFIR LI, VERHAMNI, VEDŽBURNI, VERFEANI, VEHDINI, VERZUKNI!”
(Allahu moj, oprosti mi, smiluj mi se, pomogni me, uzdigni me, uputi me i opskrbi me)

“RABBI, IGFR LI! RABBI, IGFIR LI!”
(Gospodaru, oprosti mi! Gospodaru, oprosti mi!) Potpuna smirenost

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, poucavajuci jednog ashaba namazu, kazao je: “…potom donesi tekbir i digni glavu sa sedzde, te se potpuno smiri u tom polozaju…Nije potpun namaz onoga ko tako ne cini.”

Islamski ucenjaci su prigovorili lancu prenosilaca hadisa koji govori o pomjeranju prsta izmedju dvije sedzde i smatraju ga iznimnim i neprihvatljivim.

Postoji razilazenje islamskih ucenjaka oko kratkog sjedenja nakon druge sedzde (prije ustajanja).

Potom bi se Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, digao na drugi rekat, oslanjajuci se o zemlju. Ako se klanjac na bilo koji nacin podupre rukama dok se dize, ispravno je postupio, jer nema vjerodostojnog hadisa koji precizira nacin oslanjanja.

Nije pohvalno da klanjac ustaje prvo na jednu pa na drugu nogu, osim ako ima validno opravdanje (bolest, iscrpljenost i sl.)